La Maison restauracja 3 Kulinaria

Restauracja La Maison – Elegancka, gościnna i wierna tradycji

Białe, krochmalone obrusy na dużych stołach, klasyczna zastawa i piękne sztućce. Klimat, którego coraz rzadziej możemy posmakować w polskich restauracjach zdominowanych przez modny minimalistyczny styl skandynawski. Do tego doskonale skomponowana karta dań i win, łącząca wykwintne smaki z tradycją kulinarną Pomorza. Restauracja La Maison w kołobrzeskim hotelu Leda SPA**** to miejsce z charakterem. Doskonałe do celebrowania ważnych okazji, jak i na niedzielny rodzinny obiad lub spotkanie przy stole w gronie przyjaciół. Najwyższy poziom kulinarny potwierdzają nie tylko goście, ale również liczne nagrody, które lokal zdobywa od początku istnienia.

La Maison restauracja (1)

La Maison mieści się w hotelu, ale otwiera się na wszystkich gości. Dlatego można do niej wejść z lobby , ale również wprost z ulicy. Monika Różewska-Chudzik, dyrektor hotelu, komentuje: – Tym bezpośrednim wejściem podkreślamy w ten sposób, że zapraszamy do naszej restauracji wszystkich. W Polsce dopiero przebija się świadomość, która na Zachodzie jest normą od dawna, że najlepsze restauracje działają przy hotelach i nie są przeznaczone wyłącznie dla gości hoteli.

La Maison jest restauracją a’la carte (druga, bufetowa, obsługująca codzienny ruch hotelowy działa na pierwszym piętrze Ledy SPA ****). Oferuje piękne wnętrze, komfort przestrzeni i niezwykle kompetentną obsługę kelnerską. Ale najważniejszy jej walor to karta dań i win.

La Maison restauracja (2)

Bartosz Suchorzewski, zastępca dyrektora Ledy SPA****, mówi: – Nazwa zobowiązuje. „La maison” z francuskiego znaczy „dom”. Dlatego nawiązujemy do najlepszych tradycji kuchni Pomorza Zachodniego. Staramy się odzyskiwać stare, niemal zapomniane smaki. Stąd w naszej karcie na przykład takie potrawy jak żur z ryb bałtyckich, turbot, czy pojawiająca się zawsze jesienią czernina.

Oprócz inspiracji rodzimych znajdujemy w La Maison dania z rodowodem śródziemnomorskim. Warto podkreślić fakt, że restauracja dysponuje homarium z żywymi homarami i ostrygami. Na życzenie klienta są one przyrządzane i podawane ze stuprocentową gwarancją świeżości.

Inny wyróżnik lokalu to widoczna dla gości szafa chłodnicza, w której dojrzewa wołowina najwyższej jakości przeznaczona na steki. Mięso spędza w niej do 60 dni. Dzięki odpowiednim warunkom nabiera ono kruchości i wyjątkowego smaku.

W karcie win restauracji znajdujemy trunki z całego świata, dobrane do poszczególnych pozycji menu. Są wśród nich również wina pomorskie z Winnicy Turnau, które klasą nie ustępują najlepszym winom mozelskim czy reńskim.

La Maison restauracja (4)

La Maison może poszczycić się wieloma certyfikatami i nagrodami. Wśród nich wskazać warto na przynależność do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego i rekomendację stowarzyszenia Slow Food. Oznacza to, że restauracja poddała się drobiazgowej zewnętrznej ocenie, która potwierdziła stosowanie wyłącznie naturalnych produktów o najwyższej jakości, w tym tradycyjnych produktów regionalnych.

Nie można przy tej okazji nie wspomnieć o nagrodzie Hermes „Poradnika Restauratora”. Podczas dorocznej uroczystej gali wybieranych jest pięć najlepszych polskich restauracji w różnych kategoriach. La Maison została uznana za „Najlepszą hotelową restaurację w Polsce” w 2018 roku. Werdykt wydają ludzie z branży, przez co wartość nagrody jest szczególna, bo oznacza ona najwyższe uznanie profesjonalistów.

Marka restauracji działa jak magnes. Są klienci, którzy potrafią z Poznania przyjechać do La Maison na niedzielny obiad! Przybywa również gości z Koszalina. – Cieszy nas fakt, że goście rekomendują nas swoim znajomym. Okazuje się, że opinie przekazywane z ust do ust działają jak najlepsza reklama – podkreśla Monika Różewska-Chudzik. – Mamy ogromną satysfakcję z tego, że nasz lokal jest wybierany na miejsce eleganckich wydarzeń towarzyskich i prestiżowych spotkań biznesowych. Bywa, że z dnia na dzień otrzymujemy rezerwację na kilka albo kilkanaście osób z którejś z firm działających w regionie. Najwyraźniej stajemy na wysokości wymagań. Ale chcę podkreślić, że z jednakową starannością i uwagą podejmujemy każdego, kto nas odwiedzi.

La Maison restauracja (5)

Hotel Leda SPA **** powstał w 2009 roku. Dysponuje 76 pokojami, w których może podjąć do 170 osób. Dyrektor Monika Różewska-Chudzik podkreśla, że przy tej wielkości obiektu recepcjoniści i kelnerzy są w stanie zapamiętać gości, ich preferencje i oczekiwania: – To ważne, bo dzięki temu powstaje szczególna więź. Goście do nas wracają, bo cenią sobie klimat, w którym nie są zupełnie anonimowymi osobami i mogą liczyć na indywidualne potraktowanie.

Leda jest niewielkim hotelem butikowym, ale dysponuje bogatą bazą SPA z 12 gabinetami, salą fitness i grotą solną. Goście to głównie pary (w każdym wieku), przyjeżdżające z Poznania i jego okolic, z województwa lubuskiego, Wrocławia, ostatnio również z Krakowa. Ciekawostką jest fakt, że wśród gości hotelowych coraz więcej jest Czechów. Tegoroczna wizyta studyjna czeskich operatorów turystycznych wskazuje na to, że liczba naszych południowych sąsiadów wybierających Kołobrzeg i Hotel Leda SPA **** na wypoczynek będzie rosła.