cover 30asd Prestiżowy Ślub

Sekret idealnej pizzy? Krótka Karta i oryginalne włoskie składniki

Fot. Daniel Chmielewski

Pizza sprawdzi się na każdą okazję – jako apetyczny obiad dla dzieci, solidna przekąska na wieczór ze znajomymi czy główny składnik kolacji we włoskim stylu. Na klasyczną włoską pizzę najlepiej udać się do Krótkiej Karty. Rozpływające się w ustach ciasto i najwyższej klasy włoskie składniki. Buon appetito!

DSC01814 Prestiżowy Ślub

Tylko kilka składników sprawia, że pizza to jedno z ulubionych dań. Jest prosta, ale i wyrafinowana. Przynosi wspomnienia wakacyjnych wojaży, ale tak samo romantycznych kolacji we dwoje. Dlaczego tak bardzo lubimy pizzę, że tej właśnie potrawie dedykujemy cały dzień, który przypada co roku 9 lutego? Powód jest prosty. Pizza smakuje idealnie o każdej porze roku. Jest idealnie podzielna, a jej składniki to wszystko za czym przepadają nasze kubki smakowe. Najlepsza włoska mąka, rozpływająca się mozzarella, pomidorowa polpa, a do tego oryginalna oliwa z oliwek. Dodatki do pizzy sprawiają, że chce się ją jeść w coraz to nowych odsłonach na okrągło.

– Naszą pizzę wypiekamy w hybrydowym piecu na drewno i gaz. Poprzez podnoszony i obrotowy szamot piecze się ona równomiernie z każdej strony – mówi Anna Korba, właściciela Krótkiej Karty. – Przykładam dużą wagę do ciasta. Sama przygotowuję je metodą Biga, przy hydratacji 60%. Dla naszych gości oznacza to, że ciasto jest pulchne i pełne smaku. Pizza w naszej restauracji to klasyczny włoski placek z niewielką ilością najwyższej klasy składników, które sprowadzamy z Italii. Stawiamy na jakość, a nie przekombinowanie – dodaje pani Anna.

Aby nie niszczyć struktury ciasta i nie powodować zakalca w jeszcze ciepłym przysmaku, goście tną okrągły wypiek na kawałki nożyczkami.

Jak deklarują właściciele Krótkiej Karty, pizza powinna nęcić zapachem, a chrupkość składników i ciągnąca się mozzarella tworzyć danie idealne na każdą okazję.

Marghertia, Capricciosa, Proscuitto e funghi – można nazwać klasykami, są jednak pizze, które kuszą niecodziennymi składnikami. Lacjum – to pizza z chrupiącym guanciale, czyli najlepszym włoskim boczkiem. W towarzystwie aromatycznych gałązek rozmarynu i oryginalnej włoskiej oliwy smakuje niezwykle dobrze. Swoich fanów ma również Gambero Piccante czyli pizza z krewetkami. Z kolei Beef & Bufala z polędwicą wołową i szpinakiem tworzy niezapomniane zestawienie, do którego chce się wracać.

Anna Korba mówi: – Inspirują nas podróże. Kochamy włoską kuchnię i staramy się zrobić wszystko, aby ciepły klimat i smak oryginalnych składników był dostępny w naszym mieście.

DSC07620 Prestiżowy Ślub

W Krótkiej Karcie nie ma nudy. Menu, choć niedługie, to często zmienia się, a to daje mieszkańcom naszego regionu na możliwość spróbowania wielu ciekawych potraw. Podobnie jest z pizzą! Co tydzień na gości czeka wyjątkowa propozycja od Pizzaiolo.

– Najlepiej smakuje na miejscu, ale jeśli któryś z naszych gości ma ochotę zabrać pizzę do domu, pakujemy są w specjalne kartony, które można wstawiać do piekarnika i w nich podtrzymać ciepło lub podgrzać nasz wypiek. Pizzę można również u nas zamówić i samodzielnie odebrać. To alternatywa dla tych, którzy już pokochali nasze pizzę, ale wolą czas spędzić w domowym zaciszu.

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, ale pizzę jeść należy cały rok. Kolejne święto, w którym pizza staje się romantycznym pretekstem są Walentynki, które już 14 lutego. Śmiało zatem można powiedzieć, że w lutym pizzę najlepiej jeść na okrągło!