W zależności od składników, napary mogą wspierać trawienie, uspokajać, poprawiać odporność czy łagodzić stres. Napary ziołowe mają szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, ale ich popularne wersje szturmem podbiją kawiarnie i herbaciarnie. Tradycja picia naparów sięga starożytności. Nie zapominajmy naparem jest także herbata, a ją Chińczycy zaczęli parzyć już około 2700 roku p.n.e. W Europie zioła wykorzystywano do celów leczniczych od średniowiecza, a ich gorliwą propagatorką była święta Hildegarda z Bingen.
Dziś napary są powszechnie stosowane nie tylko ze względu na ich właściwości zdrowotne, ale także jako sposób na relaks i chwilę odpoczynku. Picie naparów jest częścią wielu kultur, a ich bogata tradycja przetrwała do dziś, łącząc zdrowie z przyjemnością. Specjalnie dla nas Kawiarnia Powidoki przygotowała receptury czterech naparów, których picie sprawi, że poczujecie w sobie więcej słońca, w te pochmurne, długie i ciemne wieczory.
NAPAR CYTRYNA IMBIR
rozgrzewa, posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzi objawy przeziębienia, poprawia trawienie oraz metabolizm
Cytryna 2 ćwiartki
Imbir 4 plastry
Goździki 6 szt
Rozmaryn 1 gałązka
Domowy syrop imbirowy 20ml
Woda o temperaturze 85 stopni
Do szklanki o pojemności 280ml wlewamy syrop, goździki wbijamy w ćwiartkę cytryny, wrzucamy imbir i rozmaryn, zalewamy gorącą wodą, mieszamy, przykrywamy na 2 minuty.
NAPAR CASCARA
niewielka zawartość kofeiny, przyspiesza metabolizm, wzmacnia odporność
Cascara (łupiny owocu kawy) 15 g
Domowy syrop pomarańcz-imbir 20 ml
Pomarańcze 2 plastry
Imbir 2 plastry
Cynamon 1 laska
Woda o temperaturze 94 stopni
Zaparzamy cascarę w 280g wody, około 6-8minut
Do szklanki 280ml wlewamy syrop, wrzucamy pomarańcze, imbir, cynamon, zalewamy gotowym naparem
NAPAR LIPA MALINA
Wspiera odporność, działa antybakteryjnie, łagodzi objawy przeziębienia,
Suszony kwiatostan lipy 8 g
Mus z malin 1 łyżka
Miód 1 łyżka
Maliny kilka sztuk do ozdoby
Woda o temperaturze 85 stopni
Zaparzamy lipę w 280g wody, około 5minut
Do szklanki 280ml wlewamy miód i maliny, zalewamy gotowym naparem, mieszamy, ozdabiamy kilkoma kwiatami lipy i malinami
NAPAR ROKITNIK
łagodzi stany zapalne, zawiera dużą ilość wit. C oraz flawonoidów, wzmacnia odporność
Sok z rokitnika tłoczony na zimno 100% 40ml
Miód 1łyżka
Rozmaryn 1 gałązka
Woda o temperaturze 85 stopni
Do szklanki 280ml wlewamy rokitnik i miód, wrzucamy rozmaryn, zalewamy wodą, przykrywamy na 2minuty
Przepis: Kawiarnia Powidoki