napary tlo Temat z okładki

Napary ziołowe

Fot. Izabela Rogowska

W zależności od składników, napary mogą wspierać trawienie, uspokajać, poprawiać odporność czy łagodzić stres. Napary ziołowe mają szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, ale ich popularne wersje szturmem podbiją kawiarnie i herbaciarnie. Tradycja picia naparów sięga starożytności. Nie zapominajmy naparem jest także herbata, a ją Chińczycy zaczęli parzyć już około 2700 roku p.n.e. W Europie zioła wykorzystywano do celów leczniczych od średniowiecza, a ich gorliwą propagatorką była  święta Hildegarda z Bingen.

Dziś napary są powszechnie stosowane nie tylko ze względu na ich właściwości zdrowotne, ale także jako sposób na relaks i chwilę odpoczynku. Picie naparów jest częścią wielu kultur, a ich bogata tradycja przetrwała do dziś, łącząc zdrowie z przyjemnością. Specjalnie dla nas Kawiarnia Powidoki przygotowała receptury czterech naparów, których picie sprawi, że poczujecie w sobie więcej słońca, w te pochmurne, długie i ciemne wieczory.

NAPAR CYTRYNA IMBIR

rozgrzewa, posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzi objawy przeziębienia, poprawia trawienie oraz metabolizm

Cytryna        2 ćwiartki
Imbir           4 plastry
Goździki      6 szt
Rozmaryn    1 gałązka
Domowy syrop imbirowy     20ml
Woda o temperaturze 85 stopni

Do szklanki o pojemności 280ml wlewamy syrop, goździki wbijamy w ćwiartkę cytryny, wrzucamy imbir i rozmaryn, zalewamy gorącą wodą, mieszamy, przykrywamy na 2 minuty.

NAPAR CASCARA

niewielka zawartość kofeiny, przyspiesza metabolizm, wzmacnia odporność

Cascara (łupiny owocu kawy) 15 g
Domowy syrop pomarańcz-imbir   20 ml
Pomarańcze    2 plastry
Imbir 2 plastry
Cynamon  1 laska
Woda o temperaturze 94 stopni

Zaparzamy cascarę w 280g wody, około 6-8minut

Do szklanki 280ml wlewamy syrop, wrzucamy pomarańcze, imbir, cynamon, zalewamy gotowym naparem

NAPAR LIPA MALINA

Wspiera odporność, działa antybakteryjnie, łagodzi objawy przeziębienia,

Suszony kwiatostan lipy          8 g
Mus z malin   1 łyżka
Miód     1 łyżka
Maliny  kilka sztuk do ozdoby
Woda o temperaturze 85 stopni

Zaparzamy lipę w 280g wody, około 5minut

Do szklanki 280ml wlewamy miód i maliny, zalewamy gotowym naparem, mieszamy, ozdabiamy kilkoma kwiatami lipy i malinami

NAPAR ROKITNIK

łagodzi stany zapalne, zawiera dużą ilość wit. C oraz flawonoidów, wzmacnia odporność

Sok z rokitnika tłoczony na zimno 100%    40ml
Miód   1łyżka
Rozmaryn   1 gałązka
Woda o temperaturze 85 stopni

Do szklanki 280ml wlewamy rokitnik i miód, wrzucamy rozmaryn, zalewamy wodą, przykrywamy na 2minuty

Przepis: Kawiarnia Powidoki