izabela rogowska 51 Zdrowie i uroda

Odpowiednia dieta ma istotny wpływ na skuteczną terapię podologiczną

svg%3E Zdrowie i uroda

Obecnie coraz większe znaczenie przywiązuje się do holistycznego podejścia w terapiach prowadzonych przez specjalistów różnych dziedzin z zakresu opieki zdrowotnej. Uwzględnia to nie tylko leczenie objawów, ale również dbanie o ogólny stan zdrowia pacjenta. W ramach tego podejścia coraz częściej postrzega się konieczność współpracy różnych specjalistów w celu zapewnienia kompleksowej opieki, szczególnie w przypadku pacjentów z wysokiej grupy ryzyka, cukrzyków. Współpraca między podologiem a dietetykiem stanowi doskonały przykład synergii specjalistycznej.

Dieta ma kluczowy wpływ na stan zdrowia i może także wpływać na różne schorzenia, w tym te związane ze stopami.

Dieta, a stan skóry i paznokci – zdrowa dieta, bogata w minerały i witaminy, skutecznie wpływa na stan i jakość skóry i paznokci.

Czynniki żywieniowe oddziaływują na stan skóry i paznokci wielokierunkowo, przede wszystkim poprzez wpływ na stan odżywienia organizmu, gospodarkę lipidową, węglowodanową oraz związaną z nimi gospodarką hormonalną. Ma to również szczególne znaczenie podczas stosowania diety redukcyjnej, kiedy dostarczamy organizmowi mniejszą ilość pożywienia. Dzięki zdrowej i zbilansowanej diecie oraz wypracowaniu wspierających nawyków żywieniowych, jesteśmy w stanie dostarczyć swojemu organizmowi optymalną ilość składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania skóry i paznokci w dobrej kondycji.

Zwalczanie stanów zapalnych – dieta odgrywa istotną rolę w kontrolowaniu stanów zapalnych. Dla przykładu: dieta przeciwzapalna stosowana w łuszczycy, ze zwiększoną ilością kwasów omega 3, beta karotenu, witaminy A, z ograniczeniem węglowodanów prostych, nabiału i glutenu, wspiera łagodzenie stanów zapalnych i wydłuża okres remisji. Z kolei wysokie stężenia insuliny mogą prowadzić do wzmożonej proliferacji nabłonka w obrębie mieszków włosowych, keratynizację oraz sekrecję łoju. Dlatego też dla pacjentów z łuszczycą zaleca się także ograniczenie cukru, słodyczy oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

Zarządzanie cukrzycą – dbałość o odpowiednio zbilansowaną dietę ma kluczowe znaczenie dla kontroli poziomu glukozy we krwi. Równoczesna opieka podologiczna jest zalecana, aby monitorować stan stop u pacjentów z cukrzycą i zapobiegać ewentualnym powikłaniom. Dieta jest bardzo istotnym elementem terapii cukrzycy. Warunkuje ona utrzymanie właściwego stężenia glukozy i tłuszczów (lipidów) we krwi, a także optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrany plan żywieniowy zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy oraz redukuje ryzyko chorób naczyniowych.

Wsparcie w leczeniu chorób metabolicznych – może być kluczowe w przypadku pacjentów z otyłością i innymi chorobami metabolicznymi, które mają ogromny wpływ na biomechanikę, ustawienie stóp, cały układ kostny, przeciążenia stawów.
Inne zagrożenia to miażdżyca, krążenie, następstwo owrzodzeń podudzi, obrzęki, wrastające paznokcie itd.

Wniosek: dieta to istotny czynnik wspierający terapię podologiczną i ogólne zdrowie stóp. Współpraca podologa z dietetykiem pozwala na holistyczne podejście do leczenia, uwzględniając aspekty żywieniowe i zdrowotne pacjenta, co może przyczynić się do lepszych efektów terapeutycznych i profilaktycznych.
Mając to wszystko na uwadze, PodologicaMED jakiś czas temu podjęła współpracę z dietetyczką mgr Moniką Mehdizadeh, na konsultacje do której serdecznie zapraszam.


Katarzyna Kasprzak

kosmetolog spec. podolog, od 11 lat prowadzi PodologicaMed, miejsce pełne wiedzy i doświadczenia, gdzie specjaliści spokrewnionych ze sobą dziedzin mają jeden cel: dobro każdego pacjenta. Wraz z 10 specjalistami z zakresu kosmetologii, medycyny, pielęgniarstwa, podologii dba o stopy koszalinian, nieustannie poszerzając swoje kompetencje i wiedzę.