DJI 0123 HDR Lato 2024

Instytut zdrowia Sofra: Pobyty prozdrowotne nad morzem

Instytut Zdrowia Sofra to miejsce, wyjątkowe pod wieloma względami. Prym wiedzie tu innowacyjne podejście do serwowania posiłków i filozofii bilansu żywieniowego w postaci ciekawych, stworzonych wraz ze specjalistami diet oraz traktowania zdrowia i ciała w sposób holistyczny. Do Sofry w Mielnie, ale i tej w Karpaczu, od lat przyjeżdżają osoby, które widzą głęboki sens w dbaniu o siebie, wspieraniu dobrych nawyków i korzystania z nowoczesnych technik i technologii w drodze do lepszego samopoczucia.

Instytut Zdrowia to marka znana już od 25 lat. Mieleńska Sofra pod koniec kwietnia tego roku wzbogaciła się o nowoczesne skrzydło z pięknymi pokojami, z odnowioną bazą gabinetów lekarskich, strefą spa, salami gimnastycznymi oraz wyjątkowym punktem widokowym na Bałtyk, jezioro Jamno i okolicę.

To miejsce to nie typowy hotel, a raczej kompleksowa przestrzeń, która w całości dedykowana jest zdrowemu i aktywnemu stylowi życia. Instytut Zdrowia Sofra im. Ewy i Sobiesława Zasadów, ma znakomitego ambasadora, który całą swoją filozofią i stylem życia kreuje nadzwyczajny klimat tego miejsca. Sobiesław Zasada – mistrz kierownicy, ekonomista i przedsiębiorca, wyjątkowy sportowiec i nadal, mimo swych 94 lat bardzo aktywny człowiek, jest przykładem tego, jak dbanie o zdrowie, ruch i aktywność mogą poprawić komfort funkcjonowania każdego dnia.

svg%3E Lato 2024

Pan Sobiesław, który mógłby odcinać kupony od swojej sportowej kariery, jest osobą, która nie wyobraża sobie biernego przyglądania się rzeczywistości. Mając szczęście, można spotkać go, jak dziarskim krokiem przemierza mieleńskie plaże i uliczki lub zażywa masażu bądź ćwiczeń właśnie w Sofrze. Zdrowy styl życia to jego filozofia, której wierny jest od kilkudziesięciu lat. Codziennie, przemierza średnio 8 km spacerując, pokonując przy tym do 7 pięter. Nawyk aktywnego życia to z pewnością zasługa uprawianego sportu, szczególnie lekkoatletyki w młodości, ale nie tylko. Pan Sobiesław nade wszystko ceni sobie zdrowe, ekologiczne produkty, diety wspierające organizm, zbilansowane posiłki, a z tego właśnie słynie Sofra, którą współtworzy. Rajdowiec jest także pomysłodawcą i autorem diety bałtyckiej, która opiera się na w dużym stopniu na warzywach, rybach, algach i chlorelli.

Podróże po świecie, możliwość poznania najznamienitszych osób, ciekawość świata i przyrody sprawiły, że pan Sobiesław Zasada zdobytą wiedzą i umiejętnościami chce dzielić się z innymi. Tak samo jak o rajdowych wyścigach i samochodach, o których rozmawia z wielką pasją, opowiada o ekologicznej żywności, założonych przez siebie szklarniach z ziołami czy spotkaniach z lokalnymi producentami żywności.

Dwie lokalizacje – jedna filozofia

Sofra to dwa niezależne Instytuty Zdrowia. Pierwszy położony jest w malowniczym, otoczonym górami Karpaczu, drugi znajduje się w Mielnie na styku jeziora Jamno i Bałtyku. W obu miejscach przyjęto podobną filozofię funkcjonowania, opartą na specjalistycznych dietach oraz zabiegach i konsultacjach medycznych.

Hotel w Mielnie posiada basen o długości 20 m i szerokości 10 m, na którym prowadzone są codziennie gimnastyki wraz z instruktorem, 3 sale gimnastyczne, gdzie odbywają się m.in. zajęcia z zumby, ćwiczenia na piłkach, a także gimnastyka kręgosłupowo-oddechowa. Ponad to znajdziemy tam również strefę saun (sucha, parowa i infrared). Goście z chęcią uczestniczą w prowadzonych tam regularnie rytuałach saunowych.
W nowym obiekcie (oddanym do użytku w kwietniu) powstała restauracja na ponad 100 miejsc (tu warto dodać, że to restauracja tylko dla gości hotelowych).

Mieleńska Sofra ma prawie 200 pokoi oraz 30 gabinetów lekarskich i zabiegowych, a także salę konferencyjną na ponad 100 osób.

Fenomenalny taras na 4 strony świata z niezapomnianym widokiem możliwy jest dzięki temu, że Sofra to najwyższy mieleński budynek. Widok ponad koronami drzew tworzy perspektywę zielonej, pełnej morskich nawiązań okolicy.

Diety, specjalność Instytutu

Sofra specjalizuje się w programach żywieniowych, które skutecznie działają na organizm, są smaczne i mają swoich zagorzałych zwolenników.

W ofercie 7 różnorodnych programów, na jakie zdecydować mogą się hotelowi goście.
Prym wiedzie program dr Ewy Dąbrowskiej, jest to dieta oparta na spożywaniu warzyw i niektórych owoców, która aktywizuje autonaprawcze funkcje organizmu. Programy żywieniowe oparte na tym modelu diety prowadzone są w ścisłej współpracy z autorką (Instytut współpracuje z panią doktor od roku 2000). Ponadto uczestnictwo w programie żywieniowym zawsze jest poprzedzone wnikliwą diagnostyką i konsultacją medyczną prowadzoną przez lekarzy.

Kolejnym programem żywieniowym jest dieta bez węglowodanów, zwana low carb. Podstawą tej diety jest zbilansowana ilość węglowodanów, które powinny pokrywać od 44 do 65% dziennego zapotrzebowania na kalorie. W przypadku diety low carb ich ilość jest ograniczona. Jej najbardziej restrykcyjny wariant zakłada, że udział węglowodanów w energii pozyskiwanej w ciągu jednego dnia z pokarmów powinien wynosić jedynie ok. 10%. Niezależnie od rodzaju diety węglowodanowej, jest ona zawsze oparta przede wszystkim na spożywaniu białka i tłuszczów. Polega na eliminacji z jadłospisu łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz włączeniu do niego jak najmniej przetworzonych produktów.

Program żywieniowy z dietą niskokaloryczną opiera się na jadłospisie bazującym na produktach o obniżonym indeksie glikemicznym. Dzienna wartość energetyczna posiłków to około 1500 kalorii. Szybkie efekty zapewnia menu opracowane przez specjalistów Instytutu Zdrowia Sofra w Mielnie, dostarczające pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze, błonnik, enzymy, składniki mineralne i witaminy.

Kolejnym programem żywieniowym jest post. Post leczniczy w Instytucie Zdrowia Sofra w Mielnie standardowo realizowany jest w trakcie czternastodniowego turnusu i podzielony na trzy etapy. W ciągu pierwszych trzech dni kuracjusze przygotowują się do postu w oparciu o dietę warzywno-owocową, potem następuje siedmiodniowa faza postu właściwego, a po niej czterodniowa readaptacja.

Jednak dieta, która szczególnie zasługuje na wyróżnienie to autorska propozycja dla kuracjuszy chcących wprowadzić profilaktykę chorób cywilizacyjnych i obniżyć wagę. Bałtycka Dieta Zdrowia, której pomysłodawcą jest Sobiesław Zasada, cechuje się dużą koncentracją składników odżywczych, witamin i minerałów, a przez to wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi, czyli o działaniu przeciwzapalnym. Jest bogata w ryby, orzechy, pestki, oleje roślinne, zioła, warzywa i owoce, wysokobłonnikowe pieczywo oraz chlorellę, zaliczaną do superżywności. Unikalność diety zapewniają: wypiekane w Sofrze wysokobłonnikowe pieczywo prebiotyczne, warzywa i owoce, pochodzące z certyfikowanych źródeł oraz zioła uprawiane w ekologicznych szklarniach, prozdrowotne, świeże, codziennie serwowane jako przekąska koktajle warzywno-owocowe o zastrzeżonej recepturze. Opcjonalnie podczas turnusu wprowadzić można 4 dni postu (głodówki), w każdy poniedziałek i czwartek, podczas którego kuracjusze częstowani są bulionem warzywnym oraz ziołowymi naparami. Na kolację podawany jest bukiet witamin w postaci koktajli.

Poza dietami Sofra swoim kuracjuszom oferuje bardzo ciekawe pakiety prozdrowotne. Na specjalne wyróżnienie zasługują dwa: S.O.S. dla Kręgosłupa oraz Fitness Płuc.
Pierwszy to starannie przygotowany pakiet z myślą o tych, którzy borykają się z dyskomfortem i bólem kręgosłupa. Kompleksowe podejście obejmuje diagnostykę, terapie manualne i fizjoterapię oraz fizykoterapię. Podczas pobytu na kuracjuszy czeka funkcjonalna diagnostyka kręgosłupa 4D oraz konsultacja z fizjoterapeutą, masaże, gimnastyka w basenie i wprowadzenie do ćwiczeń siłowych.

Fitness Płuc to pakiet, w którym podreperować możemy swoje płuca i sprawić, aby lepiej oddychało się pełną piersią. Tlenoterapia w komorze normobarycznej to innowacyjny zabieg, podczas którego oddycha się specjalnie skomponowaną mieszanką powietrza o podwyższonym ciśnieniu. Dzięki zwiększonej niemal dwukrotnie zawartości tlenu, w organizmie uruchomiają się sprzyjające zdrowiu procesy.

Nauka potwierdza skuteczność

Sofra działa zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju, które czynią z Instytutu podmiot doceniający wagę wyzwań związanych z ociepleniem klimatu oraz aktywnie wspierający dwie strony rynkowej wymiany: zdrowie gości z jednej, lokalnych dostawców i rolników z drugiej. Instytut od lat współpracuje z ekologicznym, posiadającym certyfikat Demeter, gospodarstwem w Juchowie w zakresie dostaw warzyw okopowych oraz innych produktów (m.in. mąki, kiszonki), oraz ekologicznym gospodarstwem z Kinowa koło Kołobrzegu, posiadającym certyfikat Bioekspert.
Spółka korzysta w swojej kuchni również ze świeżych ziół i mikroliści, pochodzących z własnych szklarni, ekologiczność których potwierdzona jest certyfikatem Bioekspert. W ramach wsparcia lokalnych producentów zdrowej żywności Instytut użycza im również swojej powierzchni, w której mogą oferować swoje produkty (miody, nabiał, ekokosmetyki, oleje).

Dążąc do jak najlepszego zaspokajania potrzeb gości, Instytut prowadzi prace badawczo-rozwojowe nad innowacyjnymi produktami o naukowo potwierdzonej skuteczności. W tym celu nawiązał współpracę z renomowanymi polskimi uczelniami, takimi jak UAM w Poznaniu oraz Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie.

Wspólnie z tą pierwszą instytucją, w roku 2020 i 2021 zrealizowano badania pilotażowe, których głównym celem było zbadanie skuteczności oddziaływania diety warzywno-owocowej połączonej z aktywnością fizyczną na poprawę stanu zdrowia osób z zespołem metabolicznym.

Z kolei współpraca z Pomorskim Uniwersytetem Medycznym w Szczecinie odbywa się w następujących obszarach: dietetyki klinicznej – opracowanie pod kierownictwem prof. Ewy Stachowskiej, Kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM w Szczecinie, Bałtyckiej Diety Zdrowia oraz uzyskanie licencji na wypiek funkcjonalnego pieczywa i batona prebiotycznego. To tylko część badań naukowych, w jakie zarząd Instytutu Zdrowia Sofra angażuje się. Nauka i możliwości z niej wynikające są istotą funkcjonowania programów żywieniowych, ale także medycznych, bez których nie idea tego miejsca nie mogłaby być zachowana.

Zabiegi poparte lekarską diagnozą

Sofra dysponuje bogatą bazą rehabilitacyjno-leczniczą z gabinetami: fizykoterapii, kinezyterapii, hydroterapii, masażu, saunami i gabinetami lekarskimi, pielęgniarskimi oraz diagnostyką USG.

Jednym z najważniejszych wyróżników obiektu Sofry w Mielnie jest komora hiperbaryczna, która jednocześnie może pomieścić 12 gości. Terapia dostarcza tlenu chorym tkankom i przynosi pozytywne efekty w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. W Sofrze dostępna jest również kriokomora. Terapia zimnem w temperaturze w przedziale od -110 do -160 stopni Celsjusza, stosowana profilaktycznie, jak i w przypadku osób chorych i zdrowych, np. sportowców i osób aktywnych fizycznie. Kriokomora zwiększa odporność organizmu, przyspiesza rehabilitację, ma korzystny wpływ na stan psychiczny i redukuje niezdrowy wygląd skóry.

Absolutną nowością jest DIERS, czyli nieinwazyjna diagnostyka 4D kręgosłupa. Alternatywa do badania rentgenowskiego. To szybki i bezdotykowy pomiar oraz analiza pleców i kręgosłupa pacjenta, jak również różnic w długości kończyn dolnych. Wyniki pomiaru są bardzo dokładne, a dzięki błyskawicznej transmisji obrazu do komputera, analiza danych następuje natychmiast po wykonaniu badania. Po konsultacji fizjoterapeutycznej w Instytucie Zdrowia Sofra w Mielnie można od razu rozpocząć rehabilitację.

Sofra oferuje także USG tarczycy, jamy brzusznej, a także pełen pakiet uroginekologii (USG oraz fizjoterapia uroginekologiczna). Poza tym także komorą normobaryczną, a także urządzeniami: Cryo T-Shock, który wykorzystuje szok termiczny. Po zabiegach krioterapii (działanie zimna) następuje obróbka hipertermiczna (cieplna) zmiany zachodzą w sposób dynamiczny, sekwencyjny i kontrolowany temperaturowo, co działa wyszczuplająco na ciało, liftingująco na twarz i zwalcza cellulit.

Icoone to urządzenie, które może być wykorzystywane do likwidacji cellulitu, zlokalizowanego tłuszczu, luźnej skóry, obrzęków limfatycznych, blizn, zaparć, sztywności mięśni, zapalenia ścięgien oraz wszelkich objawów starzenia się skóry.
Embody – BTL Embody zaś to zabieg wykorzystujący technologię HIFEM (High-Intensity Focused Electromagnetic Technology) w celu rozbudowy tkanki mięśniowej. Zaawansowana technologia elektromagnetyczna o wysokiej intensywności, wywołuje selektywnie ponadmaksymalne skurcze mięśni, dzięki czemu pobudza tworzenie nowych białek, wzrost włókien kurczliwych oraz stymuluje rozrost włókien mięśniowych.

Urlop na zdrowie!

350 miejsc noclegowych, zaledwie 100 m do piaszczystej, pięknej plaży, otoczenie zieleni i jeziora Jamno, czyste powietrze, bogata baza zabiegowa i najwyższej jakości certyfikowana żywność. Wszystko przy konsultacjach medycznych oraz specjalnie sprofilowanych prozdrowotnych pakietach.

Pobyt w Sofrze to coś więcej niż pomysł na urlop, to przede wszystkim inwestycja we własne zdrowie oraz okazja na rozpoczęcie dobrych nawyków i skutecznych praktyk. Do Instytutu kuracjusze wracają, doceniając oferowane tu zabiegi, bogatą bazę urządzeń medycznych oraz konsultacje lekarzy, trenerów i dietetyków.

W Instytucie panuje bardzo przyjazna i otwarta atmosfera. Nowy obiekt sprawił, że Sofra jest jednym z największych ośrodków zdrowotnych w tej części Pomorza.

Nie bez znaczenia jest także to, że receptury, przepisy, diety czy zabiegi są tu dopasowywane do potrzeb gości. Nowoczesność przeplata się z tradycją, poszanowaniem pracy i gospodarności lokalnych przedsiębiorców, nauką i wiedzą.

Ambasador Sofry, Sobiesław Zasada, którego imieniem oraz imieniem jego małżonki Ewy Instytut został nazwany, jest nieustanną inspiracją do rozwoju i udoskonalania tego wyjątkowego miejsca.

svg%3E Lato 2024

ul. Chełmońskiego 2, 76-032 Mielno
+48 94 31 89 264 | +48 94 31 89 265
www.sofra.com.pl