011 Zdrowie i uroda

Hotel Medical Spa Unitral- Najlepsze miejsce do celebrowania szczęśliwych chwil

Od wielkich konferencji i sylwestra na 600 osób po kameralne uroczystości rodzinne i romantyczne kolacje we dwoje – taka jest rozpiętość wydarzeń, których organizację oferuje Hotel Medical Spa Unitral w Mielnie. Jego niedawna rozbudowa przyniosła ze sobą nie tylko skrzydło pokoi w standardzie pięciu gwiazdek, lecz również nowe możliwości w obszarze gastronomii. Hotel otwiera się szeroko nie tylko na gości przyjezdnych. Równie serdecznie wita klientów z Koszalina i regionu. Chrzciny, przyjęcie pierwszokomunijne, urodzinowe czy weselne w pięknych wnętrzach Unitrala i w bliskości morza mogą się stać niezapomnianym przeżyciem rodzinnym lub towarzyskim.

Hotel Medical Spa Unitral po wielkiej przemianie zyskał dodatkowe pokoje w najwyższym standardzie, ogromną przestrzeń recepcyjną, lobby z otwartą kawiarnią oraz nową restaurację na parterze z 344 stałymi miejscami. Nic dziwnego, że dysponujący 278 pokojami obiekt odwiedziło w czasie ostatniej wielkiej majówki ponad 600 osób. Ale to nie jest szczyt jego możliwości.

Małgorzata Kugler, dyrektor marketingu i sprzedaży Unitrala, objaśnia: – Obecnie jesteśmy w stanie obsługiwać w jednym czasie kilka wydarzeń o różnej skali. Umożliwiają nam to sale, którymi dysponujemy. Na przykład wyremontowana sala restauracyjna na pierwszym piętrze może być scenerią jednego dużego wydarzenia, lecz równie dobrze można ją podzielić na przykład na trzy części i tym samym zorganizować tam trzy mniejsze niezależne od siebie imprezy. Sala ma pełne zaplecze gastronomiczne oraz bufet, który może się przemieszczać. W formule zasiadanej zmieści się tam jednocześnie co najmniej 250 osób. W strefie SPA z kolei mamy do dyspozycji małą salę, którą nazywamy zwyczajowo ogrodem zimowym. Ona również dysponuje wyposażeniem konferencyjnym, więc da się tam zorganizować na przykład szkolenie albo warsztaty szkoleniowe.

Największe możliwości stwarza jednak dostępna od niedawna duża przestrzeń restauracyjna na parterze, gdzie na co dzień serwowane są posiłki dla gości hotelowych. Dochodzi do tego obszerne lobby z kawiarnią i drink barem. Kiedy patrzy się na Unitral z perspektywy przechodnia, trudno zorientować się, w jakim stopniu się rozrósł. Dopiero spojrzenie z lotu ptaka, a właściwie lotu drona, daje wyobrażenie o jego obecnej skali. Beneficjentem tej zmiany jest w ogromnym stopniu dział gastronomiczny.

Jego dyrektor, Marcin Latkowski, mówi: – Zyskaliśmy znakomite warunki pracy. Jesteśmy w stanie zorganizować imprezę każdego typu, od oficjalnych po towarzyskie i rodzinne. Nieważne, czy chodzi o urodziny, imieniny, chrzciny, przyjęcie pierwszokomunijne albo wesele. Każde zamówienie traktujemy indywidualnie. Zawsze spotykamy się z klientem, żeby poznać jego wyobrażenie danego wydarzenia, preferencje i oczekiwania. W ślad za tym idzie wstępna propozycja menu, często wariantowa, bo coraz więcej osób preferuje kuchnię wegetariańską lub wegańską. W przypadku wesel „szyjemy” je niemal na miarę, uwzględniając na przykład sezonowość produktów. Przy naszych aktualnych możliwościach co do miejsca i potencjału działu gastronomii nie ma znaczenia, czy zamówienie dotyczy tak zwanego wysokiego sezonu czy innej pory roku. Niektóre dotyczą nawet jesieni przyszłego roku, ale to nie znaczy, że nie ma wolnych terminów obecnie. Warto o nie pytać, bo niewykluczone, że znajdziemy na wesele dużo bliższy termin, nie mówiąc o innych imprezach towarzysko-rodzinnych.

Nowa restauracja nosi nazwę Nadmorska. Jest w Unitralu odrębnym, samodzielnym tworem z własną ekipą kucharską skupioną na ofercie a la carte. Oprócz menu wykorzystującego w coraz większym zakresie produkty sezonowe, wprowadza stopniowo nowości. Marcin Latkowski relacjonuje: – Mamy cztery stanowiska do gotowania na żywo, a do tego również duży ruszt, który kiedyś kojarzył się tylko z obracającymi się kurczakami. U nas wykorzystywany jest do przygotowywania szaszłyków z różnych mięs. Tak samo na żywo grillujemy, przygotowujemy pizzę i gotujemy dania kuchni azjatyckiej, wykorzystując oryginalne woki. Wszystko to możliwe jest dzięki doskonale urządzonej i wyposażonej kuchni otwartej.

Małgorzata Kugler komentuje: – Nowe skrzydło w standardzie pięciu gwiazdek i nowa restauracja to nowe możliwości, które pozwalają się wykazać. Swoistym testem naszej sprawności był na przykład sylwester, kiedy bawiło się u nas 600 gości. Uruchomione były dwa poziomy, pracowały dwie kuchnie, dwa komplety obsługi. Daliśmy radę! Zabawa odbiła się pozytywnym echem. Dlatego mamy już rezerwacje na tegoroczny wieczór sylwestrowy zarówno indywidualne, jak i grupowe.

W Unitralu odbywają się imprezy o różnym charakterze, z każdorazowo odrębnie komponowanym menu. – Dla nas ważny jest każdy gość. Naprawdę nie ma obawy, że mocno powiększony hotel nastawia się tylko na gości przyjezdnych. Odwrotnie – z radością przyjmujemy każdego, kto chce skorzystać z naszych usług. I rzeczywiście mamy klientów, którzy u nas się nie zatrzymują, ale stołują u nas w restauracji a la carte. Podobnie z zaciekawionymi naszą przemianą mieszkańcami Koszalina i pobliskich miejscowości – mówi Marcin Latkowski. – W przypadku przyjęć weselnych jesteśmy zresztą w stanie pomóc nie tylko w zakresie kulinarnym. Współpracujemy na przykład z profesjonalną firmą od dekoracji, z fotografami i didżejami. Każdy z nich jest do usług naszych klientów.

W ramach stałego podnoszenia sobie poprzeczki wymagań, ekipa kucharska przygotowuje się do cyklicznych kolacji degustacyjnych. Pierwsze próby już się odbyły – zdaniem ich uczestników ze znakomitym efektem. Kolejne będą łączyły się z degustacją win. Restauracja Nadmorska współpracuje z kilkoma renomowanymi dostawcami, więc wybór win może zaproponować szeroki. Jak zapewnia Marcin Latkowski, możliwe są również kolacje ekskluzywne, z menu utrzymanym w określonym klimacie, zawierającym specjalne życzenia i eksperymenty, a przygotowywane dla wąskiego grona osób.

Pan Marcin mówi: – Kolacje degustacyjne to dla naszych kucharzy wyzwanie i okazja sprawdzenia reakcji gości na rozmaite nowe propozycje albo klasykę zinterpretowaną przez nas na nowo. Z drugiej strony oferta degustacyjna przyciąga klientów otwartych na nowości, ciekawych nietypowych smaków. Często są to osoby z grup opiniotwórczych, a nie ma lepszego marketingu niż rekomendacja osobista kogoś, do kogo mamy zaufanie.

Warto śledzić stronę internetową i media społecznościowe Unitrala, bo można na nich znaleźć zapowiedzi rozmaitych wydarzeń – na przykład występów muzycznych na żywo albo promocji. Niektóre imprezy planowane są z dużym wyprzedzeniem. Jak zapowiada dyrektor Małgorzata Kugler, ciekawie zapowiadają się na przykład andrzejki, na które już teraz można rezerwować miejsca. Kiedy dopytujemy, czego mogą spodziewać się uczestnicy zabawy andrzejkowej, nie zdradza szczegółów. Mówi tylko, że takich andrzejek dotychczas w Mielnie nie było.

Hotel Medical SPA Unitral

Ulica Cicha 1, 76-032 Mielno
Telefon: 94 316 81 00;
menu i rezerwacje: restauracjanadmorska.pl