Jedni odkrywają to miejsce w drodze na urlop albo wracając znad Bałtyku. Inni przyjeżdżają po raz pierwszy, zaufawszy rekomendacji znajomych. W najlepszej sytuacji są mieszkańcy Gryfic, bo mają Browar Folga na co dzień. Nazwa może zmylić, bo to nie tylko wytwórnia doskonałych piw rzemieślniczych, ale również restauracja ze znakomitą kuchnią i niebanalnie urządzony hotel. Miejsce na rodzinny obiad, spotkanie towarzyskie albo okolicznościowe, wesele, bankiet, konferencję lub szkolenie. Słowami trudno je opisać, więcej mówią zdjęcia, ale najlepiej zobaczyć je na własne oczy. Warto pomyśleć wcześniej o rezerwacji, zwłaszcza w weekend, bo choć Folga działa dopiero nieco ponad rok, zasłużenie cieszy się rosnącą renomą i popularnością.

 

folga-6637Z zewnątrz, z perspektywy ulicy, Browar Folga wydaje się obiektem niedużym. Kiedy już do niego zajrzymy, przekonamy się, że jest inaczej. Powstał – w większości – w zaadaptowanych budynkach dawnych koszar kawaleryjskich, późniejszych magazynów, a tylko część kubatury została dobudowana. Jest jednak spójną całością, wszystko do wszystkiego tutaj pasuje – architektonicznie, w wyposażeniu wnętrz i wyrazie estetycznym – włącznie z wewnętrznym dziedzińcem w formie dużego ogrodu, w którym bujnie kwitną róże.

Anna Złotnicka-Plucińska, właścicielka Folgi, mówi z uśmiechem: – Chcieliśmy, żeby ten, kto do nas przyjeżdża, mógł poczuć, że to coś specjalnego i żeby mógł tu odpocząć. I taka jest Folga: jest po to, aby móc sobie pofolgować. Rozpoczynając inwestycję poznaliśmy historię regionu , który słynął z piwowarstwa. Przerzuciliśmy więc swoisty most między współczesnością a historią miasta sprzed ponad stu lat.

Pani Anna dodaje: – Zdecydowanie łatwiej opowiada się o projekcie, ale trudniej sprawić, żeby miejsce wyglądało w praktyce zgodnie z założeniami. Nam się udało, co jest dużą zasługą architektów, którzy umieli się wsłuchać w nasze oczekiwania i ubrać je w konkret.

Wspomniani architekci to szczecinianie – Ryszard Długopolski i Beata Wolanin, która relacjonuje: – Od początku bardzo dobrze się rozumieliśmy z inwestorami. Jest między nami sprzyjający przepływ pomysłów i myśli. Ja skupiłam się na wnętrzach, a Ryszard zajął się częścią budowlano-architektoniczną.

Anna Złotnicka-Plucińska podkreśla: – Wydaje mi się, że stworzyliśmy na tyle subtelną i kameralną przestrzeń, że każdy się w niej odnajduje.

Ryszard Długopolski wspomina początki pracy: – Jako projektanci jesteśmy modernistami, czyli mamy bardzo pragmatyczne podejście. Kluczowe pytanie brzmiało: co ze stanu wyjściowego budynku pozostawić jako elementy istotne, a co zmienić, poprawić, żeby zrobić wrażenie, wywołać efekt „wow”. Bardzo się cieszę, że inwestorzy zgodzili się na otworzenie w części restauracyjnej ściany szczytowej vis-à-vis baru w formie wielkiego przeszklenia. Zgodzili się również na pozostawienie żelbetowych sufitów, surowych elementów. Trudnym tematem okazał się dach, ale udało się znaleźć rozwiązanie, dzięki któremu mamy pierwotne drewniane wykończenie. Przy elementach dobudowanych staraliśmy się nie udawać czegoś starego, tylko w charakterze starego stworzyć nową rzecz. W efekcie całość jest konsekwentna. Zadaniem Beaty było skomentowanie minimalistycznej i sterylnej architektury elementami wnętrza.

 

folga-6526

 

Piwo

Nawiązanie do piwowarskich tradycji Gryfic w pełni się powiodło. Wszystko z najlepszych naturalnych surowców, z użyciem metod rzemieślniczych. Cały proces powstawania piwa, który zależnie od gatunku trunku trwa od 3 do 4 tygodni, można podglądać, bo lśniące, stalowe kadzie i tanki znajdują się w przeszklonej hali, widocznej zarówno dla osób stojących przed Folgą, jak i gości restauracji.

Dawid Paracki, menedżer Folgi, komentuje: – Całą produkcję zużywamy sami. Można się u nas napić piwa na miejscu, ale również zabrać ze sobą butelkowane. W określonych porach roku można trafić u nas na piwa sezonowe. Piwa z Folgi mają oryginalne nazwy i piękne etykiety podkreślające ich naturalny charakter związany z lasem.

 

 

Restauracja

Bez wątpienia Browar Folga warto odwiedzić dla samych tylko przyjemności podniebienia. Karta dań zmienia się wraz z porami roku, bo chodzi o maksymalne wyzyskanie produktów świeżych, pochodzących od lokalnych dostawców. – Kładziemy duży nacisk na to, by wszystko, co tylko się da, zamawiać od lokalnych dostawców – podkreśla Anna Złotnicka-Plucińska.

Restauracja w Foldze to nie jedna duża sala, ale przestrzeń podzielona na mniejsze fragmenty, co pozwala zachować odczucie przytulności i kameralny charakter lokalu. Dawid Paracki wyjaśnia: – Oprócz przestrzeni przy barze, którą można by nazwać główną częścią restauracji, mamy salę, która sąsiaduje z placem zabaw dla dzieci. Obok jest kolejna sala nazywana „winiarnią”, gdzie goście mogą zapoznać się z szeroką ofertą win. Dodatkowo do dyspozycji pozostaje antresola, na której można podjąć 70-80 osób. Jest też sala balowa, na co dzień nieużywana, wykorzystywana tylko na potrzeby większych wydarzeń, jak konferencje, wesela, duże bankiety.

Jak podkreśla menedżer Folgi, trudno powiedzieć, by dominowali goście prywatni albo biznesowi. – Odbywają się u nas eventy różnego rodzaju, w tym uroczystości rodzinne: wesela, ale też urodziny, imieniny, chrzciny, komunie, czasem zwykłe spotkania. Goście pochodzą z Gryfic, ale przyjeżdżają też z innych miast, nawet z dużych odległości. Swoje imprezy organizują u nas firmy koszalińskie, szczecińskie i oczywiście gryfickie.

 

Hotel

Obecnie Browar Folga oferuje nocleg w jednym z 21 funkcjonujących pokoi lub jednym z czterech apartamentów. Każdy jest inny! To tutaj w sposób namacalny ujawnia się przeszłość obiektu. Chodzi nie tylko o kształt pomieszczeń, ale również o oryginalne drewno sprzed ponad stu lat, które kiedyś pełniło przede wszystkim funkcję konstrukcyjną, a obecnie również dekoracyjną.

Choć goście Folgi praktycznie tego nie widzą, trwa jej rozbudowa. Wkrótce hotel powiększy się o 32 pokoje, salę do ćwiczeń do jogi oraz siłownię. Powstaje również SPA, które będzie nietypowe, bo nastawione na rytuały piwne.

 

 

Ogród

Jak już wspomnieliśmy, ogromne wrażenie na każdym, kto odwiedzi Browar Folga, robi ogród. – Za wszelką cenę staraliśmy się zachować drzewa, które już tu były, chronić je przed skutkami budowy – podkreśla Anna Złotnicka-Plucińska. – W efekcie mamy cudowną enklawę zieleni w mieście, bo jednak jesteśmy w obiekcie usytuowanym w centrum miasta, przy bardzo ruchliwej ulicy, a tutaj panuje cisza, uderza zieleń, uwodzi zapach kwiatów. Udało się nam stworzyć niezwykłe miejsce relaksu. Zieleń zresztą „wchodzi” do środka obiektu. W wykończeniu wnętrza wykorzystaliśmy mnóstwo roślin i roślinnych motywów.

Do ogrodu wychodzi się z hotelu, z sali zabaw dla dzieci i sali balowej. Jest tak rozległy, że może w nim odpoczywać jednocześnie kilkadziesiąt osób. Jeśli ktoś ma ochotę, może pod rozległą wiatą grillową zjeść posiłek albo wypić kawę lub piwo. Swoje miejsce mają również dzieci, dla których został urządzony kolorowy plac zabaw.

 

 

Proces

Folga działa od kwietnia ubiegłego roku. Jeśli odliczyć czas kwarantanny, jest to dopiero rok. Wciąż zachodzą w niej mniejsze i większe zmiany. Anna Złotnicka-Plucińska podkreśla: – Z architektami współpracujemy od 2,5 roku. Przystąpiliśmy do realizacji w momencie, kiedy mieliśmy już wymyśloną nazwę miejsca. Od niej wyszliśmy i krok po kroku budowaliśmy plan. A później rozstrzygaliśmy rozmaite szczegóły. Nawet po rozbudowie Folga będzie wciąż hotelem butikowym, z własnym charakterem.

Architekt Ryszard Długopolski podkreśla świetne położenie Gryfic: – Jeszcze w czasie studiów analizowaliśmy całe pobrzeże Bałtyku i wyszło nam, że to atrakcyjna lokalizacja – baza wypadowa dla kogoś, kto wypoczywa nad morzem.

Dawid Paracki potwierdza: – I tak się dzieje. Często widzę, że nasi goście przyjeżdżają do hotelu na 3-4 dni. Wstają, jedzą śniadanie, jadą nad morze. Codziennie mogą pojechać na inną plażę. Wieczór spędzają u nas – w barze lub w restauracji. Z drugiej strony trafia do nas coraz więcej gości, którzy wracając znad morza, zatrzymują się na obiad. A spośród nich wielu pojawia się u nas ponownie po pewnym czasie. Jak to interpretować? Chyba się im podoba – śmieje się menedżer Folgi.