Autor aranżacji wnętrza: Studio Projektive arch. Karolina Wilgucka-Burzyńska

 

MIODOWY DOM_mieszkanie_12Wszystko zaczęło się od marzenia o komfortowym mieszkaniu z tarasem i widokiem ponad dachami. Właściciele wbrew trendom zamienili podmiejski dom z ogrodem na penthouse w centrum miasta. Do współpracy przy architekturze wnętrza zaprosili Karolinę Wilgucką – Burzyńską – właścicielkę studia Projektive, która wykonała projekt i czuwała nad realizacją całego przedsięwzięcia.
Architektka zaczęła od zmian w układzie funkcjonalnym tak, by przystosować stumetrowe mieszkanie dla potrzeb małżeństwa. Całość jest wyraźnie podzielona na dwie strefy: dzienną dostępną od wejścia oraz intymną z sypialniami na końcu długiego korytarza. Tuż za wejściem znajduje się ażurowa ścianka oddzielająca korytarz od salonu. Ścianka pełni też funkcję regału z szufladą. Inwestorzy uwielbiają gotować i przyjmować gości, dlatego kuchnia została wydzielona z salonu, ale pozostała otwarta.
W aranżacji projektantka postawiła na naturalne i szlachetne materiały oraz stonowaną kolorystykę. Zastosowane zostały: jasne dębowe drewno, spieki o kamiennym charakterze, rattan
oraz odcienie beżu. Do tej spokojnej bazy projektantka dobrała mocniejsze akcenty, złote detale
i pudrowo-różowe dodatki. Nie bez znaczenia są tkaniny w meblach, zasłonach i tapetach – miękkie welury, mięsiste aksamity i surowe lny.

 

Bardzo zależało jej na tym, by apartament był przytulny, a jednocześnie prosty i elegancki.
By całość była spójna i skrojona na miarę, meble i zabudowy takie jak stół, okładziny ścian, ażurowa ścianka między korytarzem a salonem, kuchnia i szafy zostały indywidualnie zaprojektowane a następnie wykonane na zamówienie przez Zakład Stolarski państwa Zielińskich. Lampy, dodatki i dekoracje zostały starannie wyselekcjonowane do tego wnętrza.

 

We współpracy z salonem Decodomo zostały wybrane wielkoformatowe spieki hiszpańskich i włoskich marek, którymi wyłożono podłogi oraz ściany w łazience. Powierzchnie te nie tylko spektakularnie wyglądają, oddając wiernie rysunek kamienia. Niewątpliwą ich zaletą użytkową jest brak fug, co czyni łazienkę niezwykle łatwą w utrzymaniu czystości.

 

Kolejnym elementem ułatwiającym użytkowanie jest zintegrowana z blatem umywalka zaprojektowana specjalnie do tego pomieszczenia, której zamówienie było możliwe dzięki Decodomo. Salon pomógł także przy doborze kabiny typu walk in oraz pozostałych sprzętów łazienkowych. Brak brodzika umożliwia szybkie mycie i gwarantuje nowoczesny wygląd łazienki. W płaskiej, zintegrowanej ze ścianą zabudowie meblowej wykonanej wg projektu ukryto pralkę, suszarkę i kosmetyki. Uwagę zwracają za to złote detale wykończenia.
Podobnie jest w całym mieszkaniu – to co niepotrzebne dla wzroku zostało ukryte za zabudowami, co powoduje poczucie ładu i harmonii. Nawet drzwi do sypialni mają beżowy kolor ściany i bezopaskowo chowają się w ścianie. Dzięki temu wnętrze jest bardziej przestrzenne , lekkie i eleganckie.
Nie ma wątpliwości, że to mieszkanie zapewnia gospodarzom i ich gościom poczucie komfortu i luksusu.