Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli?
Dzięki pięknie wydanej przez ZNAK książce Konrada Budzyka dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Dowiesz się również wielu, wielu innych zdumiewających rzeczy. A wszystkie one mogą ubarwić, wzbogacić kuchnię nie tylko wegetarianina. Autor – dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci. Warto wypróbować każdy z 76 inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. My na próbę podajemy trzy. Do dzieła!
Konrad Budzyk: „Hummusy i pasty”,
Wydawnictwo Znak Literanova, 2017
HUMMUS Z BOBU
Składniki:
- 1 kubek bobu
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów (lub oliwy czy oleju rzepakowego)
- 2 łyżki tahini
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- ćwierć czerwonej cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 7 łyżek wody
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wsyp bób i trzymaj na ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedź, ostudź i obierz.
2. Obierz ząbek czosnku.
3. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Gotową pastę najlepiej podawać w płaskiej miseczce.
5. Uwaga: jeśli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, przed przygotowaniem hummusu zalej pomidory gorącą wodą na 15 minut, żeby zmiękły.
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z WĘDZONĄ NUTĄ
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- pół kubka orzechów nerkowca
- 4 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
- 1-2 papryczki chipotle w sosie adobo
- sól – do smaku
Sposób przygotowania:
1. Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej pół godziny. Odcedź.
2. Piekarnik nagrzej do 200 st. C
3. Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki papryki – w taki sposób, żeby połówki się nie stykały. Piecz do czasu, aż zrobi się czarna na krawędziach (lekko przypalona). Wyjmij blachę z pieca, paprykę umieść w woreczku foliowym lub papierowej torebce, aby przestygła, a następnie obierz ze skórki (powinna łatwo schodzić).
5. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Pastę przełóż do miseczki i udekoruj według uznania.
SMALCZYK Z FASOLI
Składniki:
- 1 kubek ugotowanej białej fasoli
- 1 mała cebula
- 4 łyżki prażonej kaszy gryczanej
- 2 suszone śliwki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 goździk, liść laurowy, ziarenko jałowca, ziarenko ziela angielskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz – do smaku
- 6 łyżek wody
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C
2. Kaszę gryczaną ugotuj, odcedź i ostudź.
3. Kaszę przełóż do miseczki, dodaj łyżkę oleju, wędzoną paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
4. Rozłóż masę na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut.
5. Na dużej patelni rozgrzej resztę oleju. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj przyprawy. Smaż 5 minut. Po tym czasie wyjmij przyprawy.
6. Fasolę, sos sojowy, wodę, sól i pieprz umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę przełóż do składników na patelni i wymieszaj.
7. Śliwki drobno pokrój i wrzuć na patelnię. Dorzuć kaszę gryczaną i prażoną cebulkę. Zdejmij z ognia i wymieszaj.
8. Pastę przełóż do słoika. Można ją przechowywać w lodówce nawet tydzień.