cover hummusy grafika do mailingu Ludzie

Hummus to nie tylko ciecierzyca, czosnek i oliwa

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli?

 

Dzięki pięknie wydanej przez ZNAK książce Konrada Budzyka dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Dowiesz się również wielu, wielu innych zdumiewających rzeczy. A wszystkie one mogą ubarwić, wzbogacić kuchnię nie tylko wegetarianina. Autor – dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci. Warto wypróbować każdy z 76 inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. My na próbę podajemy trzy. Do dzieła!

 

Budzyk_Hummusy_i_pasty_3D_500pcx

Konrad Budzyk: „Hummusy i pasty”,

Wydawnictwo Znak Literanova, 2017

 

 

 

 

 

 

hummus z bobu zdjecieHUMMUS Z BOBU

Składniki:

  • 1 kubek bobu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów (lub oliwy czy oleju rzepakowego)
  • 2 łyżki tahini
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • ćwierć czerwonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 łyżek wody

 

Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wsyp bób i trzymaj na ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedź, ostudź i obierz.

2. Obierz ząbek czosnku.

3. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Gotową pastę najlepiej podawać w płaskiej miseczce.

5. Uwaga: jeśli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, przed przygotowaniem hummusu zalej pomidory gorącą wodą na 15 minut, żeby zmiękły.

 

 

pasta z pieczonej papryki zdjeciePASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z WĘDZONĄ NUTĄ

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • pół kubka orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
  • 1-2 papryczki chipotle w sosie adobo
  • sól – do smaku

Sposób przygotowania:

1. Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej pół godziny. Odcedź.

2. Piekarnik nagrzej do 200 st. C

3. Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż.

4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki papryki – w taki sposób, żeby połówki się nie stykały. Piecz do czasu, aż zrobi się czarna na krawędziach (lekko przypalona). Wyjmij blachę z pieca, paprykę umieść w woreczku foliowym lub papierowej torebce, aby przestygła, a następnie obierz ze skórki (powinna łatwo schodzić).

5. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Pastę przełóż do miseczki i udekoruj według uznania.

 

 

smalczyk z fasoli zdjecieSMALCZYK Z FASOLI

Składniki:

  • 1 kubek ugotowanej białej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki prażonej kaszy gryczanej
  • 2 suszone śliwki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 goździk, liść laurowy, ziarenko jałowca, ziarenko ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz – do smaku
  • 6 łyżek wody

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C

2. Kaszę gryczaną ugotuj, odcedź i ostudź.

3. Kaszę przełóż do miseczki, dodaj łyżkę oleju, wędzoną paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

4. Rozłóż masę na blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut.

5. Na dużej patelni rozgrzej resztę oleju. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj przyprawy. Smaż 5 minut. Po tym czasie wyjmij przyprawy.

6. Fasolę, sos sojowy, wodę, sól i pieprz umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę przełóż do składników na patelni i wymieszaj.

7. Śliwki drobno pokrój i wrzuć na patelnię. Dorzuć kaszę gryczaną i prażoną cebulkę. Zdejmij z ognia i wymieszaj.

8. Pastę przełóż do słoika. Można ją przechowywać w lodówce nawet tydzień.