Doroczne targi organizowane w Kołobrzegu przez firmę Allfood po raz kolejny były okazją do poznania aktualnych trendów gastronomicznych i nowych produktów oferowanych przez dostawców zaopatrujących restauracje. W tym roku gwiazdą wieczoru był Grzegorz Łapanowski, który doskonale łączy talent kulinarny z biznesowym i popularyzatorskim.

 

Jeśli by sądzić po frekwencji i reakcjach słuchaczy, wystąpienie Grzegorza Łapanowskiego, szefa kuchni, dziennikarza, jurora i prowadzącego polską edycję znanego programu Top Chef, było tym najważniejszym. Rzeczywiście mówił on w sposób bardzo zajmujący, dzieląc się swoimi doświadczeniami nie tylko z kuchni, ale również tymi czysto biznesowymi. W opinii restauratorów, z którymi rozmawialiśmy, były to wartościowe inspiracje do zastosowania „z marszu”.

Również pozostałe prezentacje szefów kuchni miały wymiar bardzo praktyczny i polegały w gruncie rzeczy na gotowaniu na oczach publiczności z jednoczesnym komentarzem. Nie były one przy tym adresowane wyłącznie do właścicieli wykwintnych restauracji, ale również mniejszych i „zwyczajnych” lokali. Efekty pracy kucharzy słuchacze mieli okazję od razu wypróbować. Czasami były to przepisy na wykorzystanie wartościowych a mało popularnych gatunków mięsa, czasami pomysły jak wykonać z najprostszych produktów cieszącą oczy i podniebienie kanapkę, po którą na pewno chętnie sięgną klienci.

Zasadnicze zadanie Spotkań to prezentacja gastronomicznych nowości – również produktów i półproduktów. Stąd obecność wystawców pokazujących, co mają nowego do zaproponowania gastronomikom.
Jak zawsze, końcowym elementem Spotkań Gastronomicznych Allfood była część integracyjna w atmosferze klubowej.