Założeniem projektu tego mieszkania było stworzenie atmosfery sprzyjającej wypoczynkowi. Inwestorzy to para z dwójką dzieci, która chciała na weekendy wpadać nad morze zregenerować się i pobyć ze sobą. Dlatego też architekci zaproponowali modyfikację układu apartamentu.

 

Pierwotnie zamknięta kuchnia została otwarta, tak aby powstała obszerna i dobrze doświetlona strefa wspólna. Strefa relaksu została maksymalnie poszerzona. W salonie stanęła duża, wygodna, narożna sofa marki Sits oraz dodatkowo miękki fotel Oyster marki Comforty. Całość dopełnia dywan Linie Design oraz spektakularna komoda projektu pracowni JT Grupa.

Rezygnacja ze stołu była celowym zabiegiem. Jego funkcję spełnia wielofunkcyjna, duża wyspa kuchenna. Założeniem było również to, aby kuchnia, nie tracąc na swojej pojemności, nie przytłaczała salonu. Dlatego jej forma przypomina bardziej mebel niż tradycyjną kuchenną zabudowę. Fronty są w formie delikatnych kasetonów, co koresponduje z pozostałymi ścianami mieszkania, gdzie została użyta sztukateria.
Akcentem kuchni jest dolny pas szafek górnych, których fronty pokryte są fornirem kamiennym w srebrzystym wykończeniu. Korytarz prowadzi do łazienki ogólnej, utrzymanej w czarno-białej kolorystyce oraz dwóch sypialni – rodziców i dzieci.

Sypialnia rodziców utrzymana jest w jasnoszarej kolorystyce – szara materiałowa tapeta oraz białe zabudowy. Do tego detale – złote akcenty w postaci lamp czy uchwytów „kulek” przy szafie. Z sypialni mamy dostęp do prywatnej łazienki, w której dominuje czarno-biała kolorystyka. Jasne płytki w formie jodełki marmurowej na ścianie prysznica kontrastują z ciemną podłogą. Umywalka wpuszczana, wykończona marmurowym blatem kontrastuje zaś z piękną, czarną szafką pod spodem.

Sypialnia dzieci odgrywa czasami rolę sypialni gościnnej, dlatego też łóżka są typu hotelowego z możliwością rozłączania lub złączania.

Pomimo, że całość mieszkania jest utrzymana w jasnych barwach, nie jest ono zimne w odbiorze, a to za sprawą ciepłej, dębowej podłogi, jak również fornirów na meblach czy miękkich, miłych w dotyku zasłon.

 

 

PROJEKT: JAGODA I TOMASZ ZIÓŁKOWSCY – JT GRUPA/ FOTO: ALEKSANDRA DERMONT – AYUKO STUDIO