Dwie koszalińskie restauracje (Park Caffe, Viva Italia) oraz cztery kołobrzeskie (Sand{acz}, Arté, Aquarius i ProVita) po raz kolejny zostały docenione przez niezależnych ekspertów kulinarnych i znalazły się w najnowszym polskim zestawieniu Żółtego Przewodnika Gault&Millau.

 

Anna Pałczyńska, szef kuchni restaturacji Park Caffe w KoszalinieGault&Millau to jeden z najsłynniejszych międzynarodowych przewodników kulinarnych po restauracjach i hotelach. Na świecie po raz pierwszy ukazał się on ponad 50 lat temu we Francji, ale polska edycja tego prestiżowego wydawnictwa w tym roku pokazuje się dopiero po raz piąty. W najnowszym jego wydaniu wśród 580 wyróżnionych obiektów kulinarnych znalazły się dwie restauracje mieszczące się w hotelach spółki Zdrojowa Hotels w Kołobrzegu: Sand{acz} w Sand Hotel oraz Arté z Diune Hotel & Resort. Przyznano im kucharskie czapki, które są symbolem oraz gwarancją wyśmienitego jedzenia.

Dla restauracji Sand{acz} oraz jej szefa Wojeciecha Kempy to już piąte tego typu wyróżnienie. Przewodnik Gault&Millau wydaje pozytywne rekomendacje dla tego obiektu od pierwszej swojej polskiej edycji, czyli już od 2014 r. – W menu à la carte kuchnia fusion – ciekawie przyrządzone mięsa i ryby oraz makarony. Jest też drugie, krótsze menu regionalne. Warto mu się przyjrzeć – to okazja, by poznać, jak smakują na przykład zielony bulion rybny czy kołobrzeski sękacz – napisano w przewodniku.

Druga z kołobrzeskich restauracji – Arté – otrzymała w tym roku rekomendację Gault&Millau po raz drugi. Eksperci kulinarni w nowej edycji przewodnika piszą o niej jako o miejscu z „indywidualnym charakterem” – Przestronne i jasne wnętrza zachęcają, by zaprosić rodzinę na obiad, wpaść na lunch ze współpracownikami, lub umówić się z przyjaciółmi – czytamy w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska. Przypomnijmy, że szef Arté, Rafał Durka, został ostatnio wyróżniony również tytułem Szefa Kuchni 2018 w regionie północno-zachodnim w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a zaś sama restauracjia otrzymała w tym samym rankingu nagrodę Grand Awards 3 Widelce+.

Dwie czapki – jako jedyna na Środkowym Pomorzu – ponownie dostała kuchnia kołobrzeskiego hotelu ProVita (szef: Piotr Buryło), która jest chyba najbardziej utytułowanym lokalem gastronomicznym w regionie. Oprócz doskonale skomponowanej karty dań, w której duży wybór potraw znajdą weganie i wegetarianie, mocną stroną ProVity jest karta win. Nad piwniczką restauracji czuwa Wojciech Dubis, wybitny sommelier, którego rekomendacji można być zawsze pewnym. Smaczkiem samym w sobie są opowieści pana Wojciecha na temat wina oraz komponowania win i potraw. Mistrzostwo!

 

Robert OlejniczakZdobycie czapki Żółtego Przewodnika Gault&Millau jest na pewno największym sukcesem dla najmłodszej wśród wymienianym szefów kuchni, czyli Anny Pałczyńskiej, która kuchnią koszalińskiej restauracji Park Caffe kieruje od niespełna dwóch lat. Tak odpowiedzialna rola powierzona jej grubo przed „trzydziestką” świadczy o wybitnym talencie kulinarnym. Jak podkreśla Robert Olejniczak, menedżer lokalu, pani Anna doskonale poradziła sobie z wyzwaniem i wniosła do karty Park Caffe dużo ciekawych pomysłów.

Generalnie lokal znajdujący się przy ulicy Asnyka staje się obok Gospody Jamneńskiej najjaśniejszym punktem na gastronomicznej mapie Koszalina, który – niestety – na bogactwo ciekawych propozycji kulinarnych nie narzeka.