Firma Kosmaz istnieje dwadzieścia pięć lat. Profesjonalistom i amatorom projektującym, urządzającym i budującym wnętrza jest doskonale znana z przebogatej oferty znakomitej jakości produktów, ale także z tego, że chętnie sięga po innowacyjne technologie i usługi. Taką usługą jest na pewno Jazda Próbna Kuchni. W Polsce można z niej skorzystać tylko w dziewięciu miejscach. Jednym z nich jest właśnie koszaliński Kosmaz.

 

Jazda Próbna Kuchni w największym skrócie pozwala sprawdzić w skali 1:1 różne ustawienia mebli i sprzętu AGD, tak by maksymalnie usprawnić przepływ przebieg ruchu i optymalnie wykorzystać przestrzeń, dostosowując ją do indywidualnych potrzeb i konkretnej przestrzeni.

Nieprzypadkowo budzi skojarzenia z motoryzacją. W przypadku kupna samochodu będącego inwestycją na lata jazda próbna jest standardem. Podobnie powinno być z kuchnią. To w końcu centrum domu, miejsce, gdzie spędzamy mnóstwo czasu, jemy, gotujemy, przesiadujemy, więc powinno być starannie i mądrze zaprojektowane.
Co ważne – z myślą o dekadach użytkowania. Nie jest to wcale proste, bo zadbać trzeba o mnóstwo elementów, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych, a niektóre nie przychodzą nam nawet do głowy. – Jazda próbna kuchni to usługa nowatorska, a takie zawsze były bliskie naszej firmie – mówi Tatiana Kosmacz, doradca jazdy próbnej kuchni Blum w Kosmaz. – Pozwala urzeczywistnić klientom, jak będzie wyglądać ich przyszła kuchnia i sprawdzić ją zanim wydadzą na nią pieniądze.

Funkcjonalnie, wygodnie, swobodnie

Estetyka jest ważna, szczególnie w przypadku kuchni otwartych na salon, ale niemniej istotna jest funkcjonalność, zwana ergonomią. Niestety, w wielu polskich kuchniach to pojęcie nieznane i niestosowane, co skutkuje przypadkowym rozmieszczeniem kuchennej zabudowy. Dla kogoś, kto bywa w kuchni gościem, nie będzie to być może wielkim problemem, ale dla osób gotujących po pewnym czasie stanie się koszmarem.
Ustawienie mebli w logicznym ciągu pozwala na sprawniejsze przygotowanie posiłków, utrzymanie czystości, prawidłowe przechowywanie żywności i sprzętów kuchennych. I odwrotnie – złe rozlokowanie skutkuje niewygodą użytkowania, bałaganem, pokonywaniem zbędnych kilometrów pomiędzy meblami i innymi uciążliwościami.

Firma Blum (producent zawiasów i okuć do mebli), której przedstawicielem jest Kosmaz, przeprowadziła szeroko zakrojone badania, by sprawdzić, w jaki sposób korzystamy z kuchni. Wnioski są miarodajne, bo testowane były prawdziwe pomieszczenia w mieszkaniach i domach całego świata (w sumie 9 tysięcy!).
Na ich podstawie powstała koncepcja Dynamic Space wydzielająca poszczególne strefy w kuchni: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania i pieczenia. Konfiguracje są rożne, dadzą się stosować w różnych ustawieniach (litery U, L, C, I lub w dwóch rzędach), ale strefy powinny być wydzielone w powyższej kolejności.

Jak to działa?

Jazda Próbna Kuchni to usługa nieoceniona, nowoczesna i niezwykle praktyczna. Odbywa się w wyodrębnionym pomieszczeniu w siedzibie Kosmaz.

Używa się do niej mobilnych mebli w standardowych rozmiarach (45, 60 i 90 cm szerokości). Są to szafki wysokie (typu spiżarnia), niskie, ścienne, specjalne narożne plus meble imitujące sprzęt AGD: lodówki, zmywarki, kuchenki.

Odwiedzający showroom klient wraz z konsultantem dowolnie się je przestawia, szukając najwygodniejszej opcji. Nie chodzi jednak wyłącznie o ustawienie mebli.
Równie ważna jak to co na zewnątrz, jest organizacja wewnętrzna. Składają się na nią szuflady, przegrody i przegródki, uchwyty na naczynia, wkłady na sztućce, garnki i patelnie oraz zawiasy i okucia.

Meble do „jazdy próbnej” wyposażone są w prawdziwe produkty spożywcze i wszelkie akcesoria kuchenne, zatem można symbolicznie odtworzyć proces przygotowania posiłku od momentu wyjęcia produktu z lodówki, przez jego umycie, obróbkę, w końcu ugotowanie. Dopiero połączenie tych dwóch aspektów – ergonomicznego umeblowania i wyposażenia poszczególnych szafek pozwala na optymalne zagospodarowanie przestrzeni.

Tatiana Kosmacz komentuje: – W czasie „jazdy próbnej” pokazujemy, że warto inwestować w nowoczesne, wygodne rozwiązania. Na przykład zamiast tradycyjnych szafek z drzwiami warto zdecydować się na takie z wysuwanymi szufladami – nie będziemy musieli się do nich schylać, by coś wyciągnąć. W przypadku szafek górnych lepiej zastosować podnośniki, by się wygodniej i bezpieczniej się otwierały. Jeśli chodzi o samo przechowywanie, doradzamy szuflady o większej głębokości, całkowicie wysuwane, bo można w nich zmieścić znacznie więcej przedmiotów czy produktów spożywczych.

Wśród prezentowanych kuchennych rozwiązań znajdziemy mnóstwo oryginalnych pomysłów. Świetne są na przykład: szafki pod zlew zaprojektowane tak, by znalazło się w nich miejsce na kosze do segregowania odpadów, ale też mnóstwo sprytnych przegródek na środki czystości czy akcesoria do sprzątania, wąskie szafki ze specjalnymi przegrodami na przyprawy, butelki z oliwą, deski, patelnie itp., szafki-spiżarnie, w których zmieścimy całe domowe zapasy. Wszystko w jednym, maksymalnie wykorzystanym, miejscu. W czasie Jazdy Próbnej Kuchni doradca zwraca uwagę między innymi na tego typu nieoczywiste elementy, ciekawe rozwiązania i klienci sami mogą przekonać się, że detale naprawdę mają znaczenie.

Dobry plan to podstawa

Na Jazdę Próbną Kuchni warto zarezerwować sobie od dwóch do trzech godzin. Konieczny będzie plan pomieszczenia, które chcemy urządzić. Nie musi być profesjonalny, wystarczy odręczny szkic, ale trzeba w nim uwzględnić: wymiary ścian, podłogi, położenie okien i drzwi, przyłączy (wodnego, elektrycznego, gazowego), oświetlenia, ewentualnie specjalne życzenia czy oczekiwania.

Te są omawiane na samym początku, bowiem inna będzie kuchnia projektowana dla rodziny wielodzietnej, a inna dla osoby samotnej. Inna dla osoby gotującej, a inna dla odgrzewającej dania.

Najlepiej, aby w „jeździe próbnej” uczestniczyła ta osoba z grona rodzinnego, która w kuchni spędza najwięcej czasu, na przykład gotuje. Chodzi przede wszystkim o dostosowanie wysokości blatów do jej wzrostu.

Z usługi można skorzystać na wiele sposobów. Można przyjść z gotowym już planem kuchni i tylko przetestować, jak się sprawdzi. Na przykład, czy dobrze zaplanowaliśmy odległości między meblami, czy otwarte szafki nie kolidują ze sobą, czy możemy się po kuchni swobodnie poruszać, czy wystarczy nam miejsca na przechowywanie. Można skonsultować niedopracowane jeszcze pomysły, ale najlepsze jest przeprowadzenie „jazdy próbnej” jako wstępu do planowania kuchni. Mogą z tej możliwości skorzystać zarówno stolarze, architekci, projektanci, jak i osoby urządzające wnętrze na własną rękę na etapie wstępnego projektowania.

Ogromną zaletą jest to, że na miejscu można obejrzeć na ekspozycji proponowane rozwiązania i wszelkie potrzebne do wykonania mebli elementy (fronty, blaty, płyty, okucia) i liczyć na fachowe doradztwo pracowników firmy Kosmaz. We wszystkich wariantach Jazda próbna Kuchni będzie oznaczać oszczędność czasu i brak błędów, które raz popełnione trudno potem niwelować, zwłaszcza w przypadku mebli robionych pod wymiar.
Usługa „jazdy próbnej” w showroomie firmy Kosmaz jest bezpłatna, ma charakter konsultacji (Kosmaz nie zaprojektuje dla nas wnętrza). Wystarczy umówić się wcześniej na dogodny termin.

 

KONTAKT:

Kosmaz, ul. Lniana 8,
telefon 94 345 07 70,
info@kosmaz.com.pl, www.kosmaz.pl