Połączenie tradycyjnej zabudowy pasterskiej i nowoczesnego designu wykorzystującego atuty wynikające z unikalnego położenia – tak można scharakteryzować dom wakacyjny zlokalizowany nad brzegiem sztucznego jeziora Czorsztyńskiego w Pieninach. Za ten spektakularny projekt odpowiadają architekci z warszawsko-gdyńskiej grupy projektowej Hola Design.

2

Chociaż Pieniny leżą na przeciwległym krańcu Polski, niemal 800 km od Koszalina, prezentujemy Państwu ten wyjątkowy projekt (zrealizowany!) jako inspirację. Przecież i u nas nietrudno znaleźć mnóstwo miejsc, które mogłyby stać się równie urokliwymi lokalizacjami i architektów zdolnych wyzyskać do maksimum ich zalety.
Prezentowany dom został zaprojektowany w taki sposób, aby wykorzystać niebagatelne atuty widokowe lokalizacji. Postawiony jest na skarpie pochylonej w kierunku jeziora. Roztacza się stąd spektakularny widok na okolicę, na jezioro, góry oraz dwa średniowieczne zamki w Niedzicy i Czorsztynie.

4

Charakterystyczny dach i ściana frontowa pokryte zostały wiórem osikowym. Płynnie przechodzi on z dachu na ścianę. Od strony wejściowej, zwróconej w stronę lądu, poprzez brak okien, dom sprawia wrażenie niedostępnego.

Otwiera się na otoczenie dużymi przeszkleniami od strony jeziora. Dwa przesuwne okna pozwalają na otwarcie połowy ściany i łączą wnętrze z tarasem. Pod budynkiem zagłębiono w zboczu niewielką piwnicę i pomieszczenie techniczne.

6Wnętrze domu stanowią salon z kuchnią i jadalnią, dwie łazienki oraz garderoba na parterze, dwa pokoje dziecinne i sypialnia na poddaszu oraz pokój gościnny, pomieszczenie techniczne i wc w piwnicy. W salonie wiszą dwie ogromne, wykonane na zamówienie lampy. Ścianę kuchni zdobi wycięty w stalowej płycie znak kwiatu życia – typowy lokalny symbol ludowy.

Układ piętra jest symetryczny – schody pośrodku oraz trzy pokoje pod skosami dachu. We wnętrzu nowoczesna estetyka zostaje przepleciona z tradycyjnymi, rzeźbionymi ornamentami, które znamy z góralskich domów.
Wszystkie pomieszczenia mają ogrzewaną posadzkę pomalowaną farbą do betonu. Deski drewniane ręcznie postarzane ułożono na sufitach i ścianach.

 

Projekt i realizacja:
HOLA design group
www.hola-design.com
www.hola-design.pl
www.exterio.pl

 

 

PROJEKT: GRUPA PROJEKTOWA HOLA / FOTO: YASSEN HRISTOV