weganskie cover Kulinaria

Wegańskie słodkości

Książka Pawła Ochmana z najpyszniejszymi przepisami na desery bez jajek i nabiału to nowinka wydawnicza Znaku. Premierę miała 11 października br. Jej autor – na co dzień prowadzący blog zatytułowany Weganon.pl – pokazuje czytelnikom pomysły na proste i zdrowe smakołyki. Od samego patrzenia na przepisy ślinka cieknie!

 

Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman – weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym, pischingerów i szyszek. Poznamy tajemnice robienia tart i prostych śniadań, świątecznych ciast oraz deserów z różnych stron świata.

 

Paweł Ochman w 100 nowych przepisach, których nie znajdziemy na jego blogu, podpowiada: Czym zastąpić nabiał i jajka? Jak łatwo połączyć podstawowe składniki? Co zrobić, by było szybko, zdrowo i pysznie?
Zawodowo Paweł Ochman jest naukowcem. Jak mawiają jego przyjaciele: „Rano miesza w probówkach, wieczorem w garach”. Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską. Prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.

 

My dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak przedstawimy Państwu trzy propozycje do wypróbowania od zaraz.

 


 

rurki z krememRURKI Z KREMEM

SKŁADNIKI

Ciasto
• 2½ szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
• ¾ szklanki śmietanki roślinnej (np. domowa sojowa)
• 2 łyżki nierafi nowanego cukru pudru
• 100 g ciekłego oleju kokosowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
• 2 puszki mleka kokosowego 400 g (o zawartości 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 1–2 dni do lodówki
• 1 łyżka nierafi nowanego cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• skórka z 1 cytryny

WYKONANIE

Ciasto
• Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto.
• Wałkować na grubość 2–3 mm. Wykrawać paski szerokości około 1 cm. Długość zależy od metalowych tutek do rurek. Nawijać paski na rurki tak, by ciasto nachodziło lekko na siebie. Wstawiać do lodówki na 10 minut.
• Układać na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Lekko przestudzić i zdjąć z metalowych rurek. Postępować tak, aż skończy się ciasto.

Krem
• Z puszek wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Dokładnie ubić z cukrem. Dodać wanilię i skórkę i delikatnie wymieszać.
• Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, a następnie nadziać nim puste rurki. Można ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.

ILOŚĆ: 20-23 rurki
CZAS: 10 minut przygotowania + 10 minut chłodzenia + 15 minut pieczenia każdej partii

 

 

francuskie magdalenkiFRANCUSKIE MAGDALENKI

SKŁADNIKI
• 1½ szklanki mleka sojowego
• 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku
• ½ szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
• ½ szklanki obojętnego w smaku oleju
• 1¾ szklanki mąki jasnej orkiszowej lub pszennej tortowej

WYKONANIE
• Mleko wymieszać z octem i odstawić na 15 minut. Wlać olej i wymieszać.
• W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać do nich te ciekłe i dokładnie połączyć.
• Ciastem napełniać formę do magdalenek.
• Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

ILOŚĆ: zależy od ilości zagłębień w foremkach
CZAS: 20 minut przygotowania + 15 minut pieczenia
Forma do magdalenek (metalowa, sylikonowa lub żeliwna)

 

 

 

 

 

blok czekoladowyBLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI
200 g czekolady gorzkiej (zawartość kakao 70%)
• 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości tłuszczu powyżej 17% i kokosa 75%)
• 1 szklanka rodzynek
• ½ szklanki migdałów
• ½ szklanki orzechów laskowych
• ½ szklanki orzechów ziemnych
• ½ szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
• ½ szklanki mąki kokosowej lub drobno zmielonych wiórków kokosowych
• 100 g grubo pokruszonych herbatników
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
• 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE
• Zawartość całej puszki mleka kokosowego przełożyć do garnka i podgrzać do wrzenia.
Dodać cukier i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia tych składników.
• Pozostałe składniki połączyć w misce. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.
• Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i dokładnie ugnieść, by była zwarta.
• Wstawić na 5–6 godzin do lodówki, aż blok stwardnieje.

ILOŚĆ: 10-12 porcji
CZAS: 20 minut przygotowania + 5-6 godzin chłodzenia
Forma o wymiarach 10 x 30 cm