Gęsina na polskich stołach obecna jest od XVI wieku, dziś gości na nich – niestety – rzadziej. Zawsze miała status delikatesu i do dziś go utrzymuje, nie tylko w Polsce, ale i europie. Po mięso z gęsi sięgnęła Manufaktoria, wprowadzając do swojej oferty dwie nowe, wyborne wędliny.

 

Gęsina jest najbardziej ekologicznym, najchudszym, a zatem najzdrowszym mięsem. Jeśli dodać to tego znakomity smak – wydaje się idealnym wyborem, zwłaszcza dla miłośników drobiu. Mięso gęsi ma minimalną zawartość tłuszczu, za to całą gamę prozdrowotnych składników: nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i białka. Zaleca się je osobom stosującym niskotłuszczowe diety, czy profilaktykę chorób naczyniowo-sercowych, a także sportowcom. Zdrowotny charakter gęsiny ma swoje uzasadnienie w sposobie hodowli ptaków. Wypasają się one na pastwiskach pod gołym niebem, poza trawą karmione są owsem, mieszankami zbóż i warzywami, a więc naturalnymi paszami niepozostawiającymi w ich organizmach szkodliwych substancji. Zatem także w naszych.

Kielbasa-wyjatkowa-2

Warto wspomnieć, że Polska jest największym eksporterem gęsiny w europie, choć w naszym kraju spożycie gęsi jest niewielkie. Niegdyś popularna, dziś gęś wydaje się produktem niszowym. Najłatwiej znajdziemy go w restauracjach. Tym bardziej cieszy, kiedy mięso, także w formie wędlin, trafia do sklepów. Po gęsinę sięgnęła Manufaktoria, miejsce słynące ze szlachetnych wyrobów i szacunku do polskiej tradycji kulinarnej. W Manufaktorii można delektować się dwoma produktami:

– Pierwsza to półgęsek, czyli parzony i wędzony filet z piersi gęsiej – mówi Krzysztof redełkiewicz, kierownik Manufaktorii. – Wyczuwalne są w nim takie przyprawy jak czosnek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Drugi produkt – także na bazie fileta z gęsi to kiełbasa wyjątkowa. również parzona, wędzona i pieczona. Dodajemy do niej mięso wołowe oraz pieprz i gałkę muszkatołową nadającą całości bardzo charakterystycznego, nieco korzennego smaku.

Obie wędliny przez wielu uważane są za jeden z najsmaczniejszych obecnie wyrobów Manufaktorii. opinię tę potwierdzają klienci – pierwsze partie półgęska zniknęły z ekspozycji błyskawicznie, podobnie jak kiełbasa, nie bez powodu nazwana wyjątkową. – Jej smak przywodzi na myśl pyszne kiełbasy produkowane niegdyś na wsi – podkreśla Krzysztof redełkiewicz. – Jest bardzo wyrazisty poprzez połączenie dwóch pysznych i doskonale pasujących do siebie mięs oraz polskich przypraw. Doskonale wpisuje się w ogólną filozofię Manufaktorii – wyrobu wędlin na najwyższym poziomie zarówno pod względem smaku, jak i sposobu przyrządzenia. Ponadto to bardzo zdrowa wędlina, bo zarówno gęś jak i wołowina uznawane są za nadzwyczaj wartościowe mięsa.

IMG_0225+

Przypomnijmy, że oferta Manufaktorii obejmuje kilkanaście rodzajów kiełbas: wieprzowych wołowych i mieszanych, parzonych, pieczonych, mocniej lub delikatnie uwędzonych. Do wyboru są chudsze i tłustsze, wyraziste i delikatne, w tym biała (parzona), kabanosy i frankfurterki. Ponadto znakomite wędzonki, od tradycyjnej szynki po wędzoną polędwicę, schaby marynowane w czosnku lub pieczone w ziołach, baleron klasyczny, boczek, ogonówka, wędzony rostbef, wołowa wędzonka, domowa i wykwintna pasztetowa. Na 100 g produktu przypada 100 lub więcej gram mięsa – w wyrobach Manufaktorii znajdziemy starannie dobrane przyprawy. Nie znajdziemy glutaminianu sodu, sztucznych barwników, aromatów, wypełniaczy i wody. Składy są niedługie i nieskomplikowane, a wykazy zawartości do przejrzenia na miejscu w udostępnionej klientom księdze. Wyrobów można spróbować przed zakupem, a klienci mogą obserwować, jak powstają. Wędliny i kiełbasy powstają na miejscu, w odpowiednich pomieszczeniach, z zachowaniem najwyższych norm i  standardów. Manufaktoria kultywuje tradycje masarskie w obróbce mięsa, wędzonego dymem drzewnym olchowym i bukowym, peklowanego w soli. od momentu rozpoczęcia ich przygotowania ze świeżo dostarczonego codziennie, wyselekcjonowanego mięsa do wyłożenia ich w gablocie mija odpowiedni czas dojrzewania i nabierania smaku. Produkty są starannie pakowane, na życzenie także próżniowo, by przedłużyć czas przechowywania.

Poza gęsiną, wśród nowych produktów Manufaktorii znajdą się niebawem kiełbaski pieczone w wersji pikantnej, salceson oraz boczek peklowany na sucho. Co tydzień można też trafić na promocje wybranych wyrobów.

Naprawdę warto poczuć wyjątkowość Manufaktorii!

www.manufaktoria.pl

facebook.com/Manufaktoria

Koszalin, ul. Marszałka Piłsudskiego 1

Pn – Pt: od 8:00 do 18:00, Soboty: od 8:00 do 17:00